HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
【 2024年3月7日 快必開往拔摩島的航程 - 第1279日】
【 2024年3月7日 快必開往拔摩島的航程 - 第1279日】

TAMtakchi Fast Beat

https://m.youtube.com/watch?v=Zr5dmQ6QUU8

Mar 7

【耐人尋味之快必失驚無神上高院】

//快必文字獄上訴,今朝出判決書,都冇乜意外,冇乜特別。

但卻有啲蝦碌!//

1)快必本來諗住唔使上庭,律師團隊搞掂,都係拎份劇本啫。點知今朝8點家人收到福利官嘅電話,話佢今朝要上庭,why ? 完全唔知乜事!點都好,去咗法庭先算啦!

2)開庭前幾分鐘,快必喺後台進入劇院,佢一頭霧水見到律師,就問吓咩事啦。家人坐喺家屬位置第一行嘅最埋邊,本來,都可以睇到晒邊個樣嘅,點知有一個紋眉老妖實Q頭,搬張凳喺前面,差使一個老弱殘Q坐喺度block住視綫。家人於是移過隔離兩個位啦,嗰個紋眉老妖又企圖阻止,咁咪問佢隔離唔係記者位喎,佢話係係公眾位,「咁我哋咪公眾囉!」紋眉老妖頓時語塞,實Q係大晒嘅,佢以為!紋眉老妖嗰一對核突紋眉,絕對冇辜負到佢揸住雞毛嘅衰格奴性,好襯呀!

擾攘一番, 9:30準時開庭。

3)由於今日係突發上庭,根本都嚟唔切通知大家,除咗係記者席上坐滿人之外,只有幾位有心人喺席上,無論有冇嚟到嘅朋友,都多謝大家關心快必同呢一單案!

今朝場戲,Do-Re-Mi福祿壽!戴晒假髮,造型十足。何惜男主角快必,因為臨時臨急出場,冇準備到戲服,着返幾個月前入咗倉嘅衫褲鞋襪,灰色嘅西裝褸雖然好靚,不過好皺、仲有熊仔T恤,都好似喺玻璃樽度拎出嚟咁,影響晒佢嘅形象!好彩,佢斑駁嘅銀灰色頭髮,長長哋正中分界,絕對展示出咗佢心目中坂本龍一嘅造型,所以佢都係自信滿滿嘅!

4)法庭好好嘅,安排咗一個女翻譯官,嗰邊一路讀英文稿,佢呢邊就一路翻譯俾快必聽,花咗半個鐘左右讀完晒,要退庭啦,但係女翻譯官話,未讀完喎佢,唯有落返去羈留室嗰度繼續,佢認真係敬業樂業,專業又有責任心!

大家如果想知道內容,可以click入去庭刋:https://www.facebook.com/100086412737... 或法庭線https://bit.ly/3uORYTi ,了解一下。

5)由於快必仲係還押,雖然去咗高院,都仲有時間可以探佢嘅。家人同成年冇見嘅好友張昶,於是落去羈留室探快必,懲教署都安排得好好嘅。

快必見到張昶好鬼開心,問候一下之後,終於,講出佢今日上庭嘅經歷!

6)原來尋日四五點嘅時候,收到法院嘅信,信入面話就佢上訴發判詞,都冇提到佢要上庭,但有話律師唔使上庭。於是懲教署嘅職員好忙,話叫佢準備聽日上庭,但係快必又話佢已經同律師講咗唔使上㗎喎,律師都唔使上,點解佢要上啫?同學仔之中有大狀㗎嘛,大狀都話唔使上㗎喎,呢啲判詞直頭網上頒發嘅啦,官都唔使上庭啊!

到咗今朝,懲教署職員都係叫快必落去Office,話要簽張紙先,後來,既然都落到嚟喇,換定衫先啦,於是又換埋衫,職員話打電話去法庭嗰邊問,最後,都係上埋車,8:00左右終於出車,就係咁,就送咗上庭啦!不過職員都好好,立即通知佢家人,唔使等今日原本探訪嘅珏明摸門釘!

7)快必話,今朝如平常5點左右起身,同職員和平咁討論究竟要唔要上庭,最後都冇計,要跟職員落去Office,啲同學仔仲話,落去簽完文件,想返嚟等佢一齊踢毽喎!點知呢……快必除咗,妖,之外,第一時間諗:弊,無入新衫褲鞋襪上庭著添!跟住,哎呀,冇order 上庭早餐食,(一般上庭係預先叫三文治餐嘅)總之,激死!而佢嘅早餐,一般係9:30送過嚟嘅,所以佢又冇得食,今日又葡撻㖭啊!慘!

喺高院嘅羈留室探訪,都係得15分鐘嘅,但係就冇乜人,唔使等好耐,好快就探訪結束。雖然喺庭上唔夠一個鐘,但係一早出嚟,都要晏晝先返到入去荔枝角。中午家人叫咗高院嘅茶餐廳飯俾佢食,都係show me your love粟米肉粒飯嗰隻啦,好過冇!到夜晚,佢先至有正常嘅私飯食!出場時間短,等候期間長,佢話好彩有神師Dr Kung 陪伴,因為佢帶咗一本「政治神學導論」嘅宗教書陪伴,序言出自龔老師嘅。

8)有咗今次失驚無神,耐人尋味嘅上庭經驗,快必話遲啲去終審上訴嘅時候,一定會預早入定靚衫出場!

9)話咁快又就嚟到復活節,如果你仲未寫過信俾快必或者其他船員嘅話,係時候扚起心肝啦,唔好懶唔好怕羞,搵時間買張靚靚嘅復活節咭,寄俾快必或者其他船員啦。收到你哋嘅信同埋卡,對佢哋嚟講係好大嘅支持同鼓勵。

呢個星期快必嘅郵箱都好多信㗎,包括首次寫信俾快必嘅Andy,阿生,美國嘅Jacqueline,加拿大嘅Ronnie 、小月、Mango同Anthony、Teresa,向山舉目,同黃鶯媽前後三封,最後仲有一市民嘅兩張Postcard,多謝晒咁多位記掛住快必。

寫開信嘅朋友,請繼續寫,唔好停呀!至於好耐冇寫過信嘅朋友,有時間嘅話,就加入返筆友嘅行列,update吓自己嘅近況。

不過提醒一下,寫信、寄卡,記住唔可以有閃粉、唔可以有貼紙,唔可以用訂書釘,亦都唔可以係3D凸出嚟嗰種喎,但係燙金燙銀嗰一啲就OK嘅!

來信請寄去:
香港七姊妹郵政局
郵政信箱60141號
(PO Box 60141
Tsat Tsz Mui Post Office, HK)
Good0Bad0
2024/03/09, 10:52:53 上午
引用快速引用
本貼文共有 0 個回覆
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆