HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
劉怡翔寸嘴拒答CSI口罩去向
https://hk.news.appledaily.com/local/20200407/PZYCPZSIRLACCILLLBSZSN62WU/

劉怡翔昨拒絕交代CSi口罩分發問題。朱永倫攝

【本報訊】立法會特別財務委員會會議上,財經事務及庫務局局長劉怡翔被議員追問政府CSI口罩的分發情況,劉以為免影響政府採購時的議價能力為由拒絕交代。

公民黨郭家麒斥劉怡翔「離晒譜」,指申訴專員亦質疑政府規管CSI口罩的分發有問題,其間劉怡翔「寸嘴」回應:「唔知議員想要soundbite,定想我答問題呢?」

民主派朱凱廸發言時主動反擊劉怡翔:「我先畀個soundbite局長先,我認為你唔答採購口罩分配咗邊個部門,唔係擔心損害政府議價能力,而係唔想警務處尷尬,呢個係我畀你嘅soundbite」;劉怡翔回應指朱猜測政府隱瞞部門資料,「呢個係完全無基礎」。

早前有報道曾指在CSI口罩供應緊張,清潔及醫護人員獲派口罩不足之時,警隊卻獲發大量口罩,不少CSI口罩更流出市民高價發售;申訴署早前已表明會追查CSI口罩外流問題。

鄺俊宇質疑政府「做緊水魚」

民主黨鄺俊宇則指出,據立法會行管會提供資料,行管會正以每個4.6元價錢以公帑購入口罩,查詢政府以有關價錢購入口罩是否合理,並質疑:「你係攞緊公帑,唔係你自己攞錢出嚟買口罩畀香港人呀,你幾時先披露林鄭買緊幾多錢口罩?令大家可以評估政府係咪做緊水魚?」劉怡翔聞言即說政府會在疫情過後披露相關資料,結果遭鄺批評「疫情過後,蚊都瞓!」其後又指坊間不乏貴過250元一盒的50個裝口罩,「我唔覺得我哋做咗愚蠢決定」。

■記者林俊謙
Good0Bad0
2020/04/07, 3:16:33 下午
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆

佢係咪咁答
CSI 去邊, 關你春事呀
#12020/04/07, 3:55:18 下午
引用快速引用
鄺俊宇質疑政府「做緊水魚」

政府 : 又係你叫我地去彩購, 要求價底, 買唔到, 你又嘈, 依家有人報5000一盒, 政府入貨, 你又話貴, 想點
#22020/04/07, 3:56:50 下午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆