HKGalden音樂臺
發表文章發起投票回覆
《山下見》
《山下見》
作曲:Hugo
作詞:Retroll HIP HOP

茫茫圍城的顛簸
層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺
祈求重回小山坡
烽煙散 找到你我
We will meet at somewhere only we know

墜落緊一片洋紫荊嘅花瓣 敍述緊一個族群被化淡
一隻又一隻被打破嘅雞蛋 一次又一次人性嘅災難
再前行 有素未謀面嘅手足 四面八方 攀上一座山峯
修補 裂縫 讓敵人一切成空 踏住我哋嘅語言
將自己繼續前衝

嘗試過努力去改變整個人生
但個天要我等一等 覺得我係一個罪人
再知道呢個世界唔係人咁品
拿拿林好好反省重新做人就係咁殘忍
得而失 失而再復得 一直因果已埋下伏筆食粒藥抗抑鬱
走進呢個迷失森林 差不多 想放棄 呢條路唔屬於我
解開束縛漸漸醒覺尋求更快樂的國

茫茫圍城的顛簸
層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺
Yo my hope may you will never die
祈求重回小山坡
烽煙散找到你我
We will meet at somewhere all we know
Your body and your soul will light up on my flow

人生苦短 一場夢
功名利祿到老 一場空
時代力量究竟會不會成功
團結一心不要忘記初衷
無論經歷多少幾個秋冬
終有一天能夠走出這個迷宮
煙飄花火於城中
枯葉散落願隨風

有邊個唔想做個小小廢青
被迫挺身不惜與綠魔交織
步步進擊 過擊 全民反擊
發聲Say no to fake與你感到不適
癡人說夢到幾時 Ah 根本冇可能會翻到從前
痴心妄想 妄開我想 我想你同我 一齊打一場 硬仗

Three
Two
One
Here we go

撐到傷心不甘不知所措怎算嗎
回家那一刻可有一呵聲音安慰嗎
痛仍獨個守嗎 價值唔再分化
有淚別再灑 靜觀一下不必怕
如今你不止得你一個在撐
成班手足身邊一切唔怕
I won't give it up, 'cause you always by my side, I'll beat it up

茫茫圍城的顛簸
層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺 (消失的感覺)
尋求重回小山坡
烽煙散找到你我
Somewhere we are
Somewhere we know
You will not be lone, never lie
My story end my soul will fly up to the sky
Soldier be dead we will never cry
You will always keeping in my mind
Good0Bad0
2019/12/17, 10:53:45 上午
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
《山下見》全民造星2 Hugo 反送中歌曲致手足 附歌詞 #香港 #蒙面法 #香港警察 #香港加油 #反送中 #山下見 #香港革命 #freehongkong #全民造星 #五大訴求 #缺一不可
https://www.youtube.com/watch?v=yk78EI3XDwE&app=desktop
#12019/12/17, 10:55:24 上午
引用快速引用
《山下見》全民造星2 Hugo 反送中歌曲致手足 附歌詞 #香港 #蒙面法 #香港警察 #香港加油 #反送中 #山下見 #香港革命 #freehongkong #全民造星 #五大訴求 #缺一不可
https://www.youtube.com/watch?v=yk78EI3XDwE&app=desktop
#22019/12/17, 10:58:07 上午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆