HKGalden吹水臺
發表文章發起投票回覆
是時候了
到左總結的時候。歷史會叫 2019 年做林鄭之亂定送中之亂都好,都係一個名姐。

先講最大贏家:
除左奴比利永遠唔需要提之外,很明顯是台灣蔡英文。trump 和習近平的對頭人可能都有份。

最大輸家:
(嚴肅追究)是失去視力的一男一女,與及其他可能受暴力影响的人。
其次是林鄭和勇武派,可以用X家産來形容。
至於自殺的幾位,恕我不理解,做乜都不上心不夠投入,定涼薄都好,我覺得只是他/她們懦弱的個人選擇,不能說成是被迫死。
Good0Bad1
2019/08/15, 10:47:19 晚上
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
冇大台,全部戴面具的後果,就係你唔知講果個人究竟會兑現幾多。而有些人挑起事端走得快,後果就要由其他人去承擔。

兩位失去視力的很可惜,但主張勇武的是責無旁貸。比喻:尼個世界有老虎(或老鼠),明明你可以避,你就係都要挖D野出黎(亂咁掟,衝),結果自己人死傷就去怪老虎太惡。

而且,現在的治安比以前好得多,黑警也只是執行”政治任務”。

元朗”兇番”黑社會,本來也是翻開社會的陰暗面,未必是壞事。但之後北角”唔敢去”,荃灣又無能為力,說明當初又係吹大左。

勇武成事不足敗事有餘,宣布玩完。
#12019/08/15, 11:07:46 晚上
引用快速引用
鬼,就攻立法會果日,帶頭揾碌野扑玻璃果個都已經似係。

睇番兩個幾月黎做過幾多膠野(屈人,阻人)?希望唔係反映社會大多數。

政府不能公平公正,本來就有可能發展為私了,甚至恐怖主義(像以前放菠蘿),但本來這些人大部分只係貼下連儂牆,玩下玩具槍都唔會。正所謂神女有心,XXXX。

所以出解放軍是 0。這些小朋友(大部分)如果係醒目的話,早晚會發現自己多多少少被利用,笨人出手;早晚會接受”政治現實”。明獨暗獨的,是時候明白基本法一國兩制就是保用證,多少保證穩定和諧。你要獨,假如唔成功,就可能連一國兩制都冇埋。

尋日連登有個投票,”假如你有樓有盛仲會唔會出黎衝?”個結果唔係一面倒。如果最衝果D都係廢青N 無,説明了甚麼?

現在還認為贏面有多少?死的死,傷的傷,拉的拉,仲係繼續”加注”,繼續泥足深陷?
#22019/08/15, 11:43:29 晚上
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆