HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
致上一代:我們上街,因為我們愛你們

https://www.facebook.com/hklsd/videos/1375453002594860/

社會民主連線

【致上一代:我們上街,因為我們愛你們】

我係一個90後,今年六月,時間好似特別長。過去一個月,我參加咗好多遊行示威。6月12日,催淚煙籠罩金鐘,好多人因為警察暴力而受傷。現場除了學生,仲有好多中年人同埋退休長者。我冇忘記,有一位母親為了保護我們,站在警察防線前面,聲嘶力竭勸阻警察繼續開槍。佢叫城姐。我冇忘記,有一位綠衣伯伯,即使身患第三期肺癌,但他仍然決定走上前線,最後他中槍倒地。佢叫老吳。

我知道,你地當中好多人都好關心呢件事,如果唔係,就唔會有使人動容的一百萬人遊行,二百萬人遊行。6月14日,就唔會有6000人參加「香港媽媽反送中集會」。我永遠都不會忘記那塊寫住 「Don't shoot our kids」的手舉牌。我知道,你地都好唔明白,點解我地既香港會搞成咁。點解行政長官,會硬推一條對香港人冇好處的既惡法。最後搞到民怨沸騰,全城鬧爆,但她不要說問責下台,就連鞠個躬都唔肯。

我知道,你地當中部份人,可能真係對成件事唔係太了解。香港人工時極長,是世界第一,樓價屋租又貴。要撐住頭家,已經好辛苦,仲邊有咁多心力去分辨,政府講法邊啲係真邊啲係假?但是無論你地明唔明白也好,我都想向你地解釋,點解咁多人要反對送中惡法,係因為我地愛呢個地方,我們很愛這個與我地一齊成長、同埋生活既香港。其實如果安份守己的話,那天我們可以舒舒服服在家嘆冷氣,冇人會想日曬雨淋去示威,無人會想去食催淚彈,甚至中槍,攞條命去搏橡膠子彈。但係我地真係冇辦法啦。

好多上一代人,當年都係走難落來香港,或者從大陸移民過來。點解要來香港?無非係因為香港有更好的制度,即使現時都係有錢人話哂事,但至少唔使擔心食到毒奶粉,唔使擔心有豆腐渣工程,無端端會變成低端人口,亦唔使擔心鬧下政府,就要坐三五七年監。但我地都心知肚明,中共正在逐步收緊香港自由和民主。這送中惡法只不過是第一步棋。30年前好彩有你哋曾經走上街頭,聲援八九民運。30年過去,其實我哋同當年既學生一樣,都只係想呢個社會變得更好。國家是我們的國家, 人民是我們的人民, 政府是我們的政府,我們不喊,誰喊?我們不幹,誰幹?

我知道,你哋好擔心我地安全,擔心我哋受傷,擔心我哋會被呢個專制政權秋後算帳。我知道,你哋都想我地將來可以出人頭地,在社會發揮所長,可以過好既生活。但係,細個讀書就要學仁義禮智,大個出來做事就要埋沒良知?我做唔到。我哋都知道當差一入職就有兩萬幾蚊,而且年年加人工。但如果要我去做獨裁政權的政治工具,我寧願做一個被打壓既示威者。

今日香港,有錢既準備移民,窮既就連養老都唔知夠唔夠。香港每年都有五六千人,排到死都輪唔到資助安老院舍。年青人固然望唔到自己既未來,但首先望唔到既,可能係您們,即是我哋上一代人既退休生活。林鄭月娥有錢做我們不要的明日大嶼,但卻冇錢做全民退休保障。我真係唔知道,呢個政府幾時先會肯真正為人民服務,而唔再只為中共服務。我只係知道,我地要守護住呢個地方。呢個六月,已經有二百萬人上街反惡法。我明白,對於好多人來講,要踏出第一步從來都唔容易。尤其是有工作在身的人,罷工並唔係嗌一句口號咁簡單。但我都衷心希望,有朝一日,可以在遊行場合見到你哋,一齊守護我們的香港。

90後年青人上
Good0Bad0
2019/06/25, 3:44:14 下午
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
”我知道,你地當中部份人,可能真係對成件事唔係太了解”
米儍啦,對件事唔了解。頂多覺得唔係好關自己事咁解姐。

”但我地都心知肚明,中共正在逐步收緊香港自由和民主”
尼個部分同意。最大問題咪又係錢。

#12019/06/25, 4:06:11 下午
引用快速引用
係咁架啦,放下啦。

班建制明明冇料到,比人踢爆哂。但係多資源又可以出術又盛,都仲大把人幫。。。

香港不嬲係咁架啦。
#22019/06/25, 5:27:06 下午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆