HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
「當年只能信聯合聲明」
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190424/20662753

「當年只能信聯合聲明」

六四兩周年大遊行,李柱銘是其中一名領軍人物。

1989年六四事件發生後,港人在電視前看到中共屠城暴行,對九七年香港回歸信心再次瀕臨崩潰,李柱銘直言面對當時局面,由於港英政府已表明不會讓香港獨立,在沒有選擇情況下,他只能將希望寄託於為香港爭取真正民主選舉,中國政府會遵守《中英聯合聲明》中對國際社會的承諾,無奈中共30年來卻越來越走向專制,甚至不惜違背《基本法》、一國兩制,不斷干預香港內政,令香港走向「一國一制」。

相關新聞:無悔退出《基本法》草委

斥特首未為港人把關

今天不少年輕人質疑民主派為何相信中共,認為香港可以有民主回歸,李柱銘在訪問中也承認,六四事件發生至今快30年,連他也預計不到,今日的中共會走回頭路,變得更專制更獨裁,「我估唔到(中共)呢幾年變得咁快,同埋去得咁盡」,當年身邊很多朋友都勸他不應相信共產黨,但問題是當年根本沒有選擇,「如果唔信又點呢?」他解釋,當時港英政府早已表明,不會讓香港成為獨立國家,民主派當時餘下的選項只有「一國兩制」,「咁我哋接受定唔接受呢?我嗰時係決定接受」。

其實李柱銘也不是完全相信中共,「當然你話我信唔信共產黨呢?老實講,睇到共產黨咁多年、咁多嘢,好難話我信到佢十足」,他相信的是北京會遵守《中英聯合聲明》這份國際協議,「因為今次係一個國際協議,定出中央政府對香港的基本方針政策,聯合聲明咁清楚寫出嚟,再喺《基本法》列出嚟,雖然未通過,但我知個過程,好多都照實寫出嚟」。

不過李柱銘當年已感到,《中英聯合聲明》、《基本法》內的「一國兩制、港人治港、高度自治」,「係可以做嘅,可以成功嘅,不過我話好難」,李口中說「好難」成功的原因,在於要北京肯自我約束不干預香港內部事務,以及香港一定要有民主,無奈北京近年已違背承諾,以「全面管治」取代「高度自治」,「𠵱家最傷香港,係2014年嗰個白皮書,話中央對香港係有全面管治權,咁本來畀咗特區嘅高度自治權去咗邊度?呢兩樣嘢唔可以同時有,所以𠵱家跟住一件一件嘢發生,就係中央要落實全面管治權,問題咪出嚟囉」。

李柱銘又批評包括特首和建制派議員也未有為港人守住崗位,只聽從北京指令行事,逐步侵蝕香港,令香港走向「一國一制」,「大灣區咁重要嘅嘢,將香港吞咗入去廣東省南部,九個中國城巿加埋港澳兩個特區,咁樣食咗我哋入去;再先一排,一國兩制變咗一地兩檢,喺九龍高鐵站,個火車一路入嚟,就係用中國法律入嚟,嚟到我哋個終點,就變咗一國一制,就好似支矛咁拮落嚟我哋嘅中心,跟住喺出面就食咗、包圍住我哋,咁樣搞法,我哋個特區政府做咗啲乜嘢?有冇人話睇清楚先?有冇問過香港人啊?全部都冇!」

■記者林俊謙、莫劍弦

上一則
上一則
六四30年:平反路遙不氣餒 李柱銘:中國點可以冇民主

下一則
下一則
無悔退出《基本法》草委

無悔退出《基本法》草委
他們曾說過……
六四30年:平反路遙不氣餒李柱銘:中國點可以冇民主
Good0Bad0
2019/04/24, 7:52:12 晚上
引用快速引用
本貼文共有 6 個回覆
#12019/06/23, 8:07:30 晚上
引用快速引用
https://youtu.be/Sqd8KmLUNtQ
蕭生都講左啦,香港無民主選舉係中共當年威嚇英國,唔應佢要求就立即收回香港
#22019/06/23, 8:10:37 晚上
引用快速引用
事實回歸至今 22 年,一國兩制”基本上”成功,我比 80 分(到目前為止)。

如果佢地果代人有人同你講點樣失敗,都只係偏激言論。當然只懂批評或可促進社會進步,但你亦都知道企得太硬標準太高無助溝通,有時要讚下。資本主義和司法獨立兩樣係聯合聲明的重點,都一一落實。回歸後幾次釋法,有好也有壞。

政改双普選本來應不是港人最熱切的,因為 84 年果陣都冇民主可言。中方當然一直想阻真普選,但也不是冇路可行冇妥協餘地。

尼單逃犯條例又想扯到去一國兩制失敗?

一地兩檢依家又點?多唔多人搭?

諗下 2047 點樣落實一國一制較為實際。

#32019/06/24, 12:44:58 凌晨
引用快速引用
我 N 年前都講過,其實最後真係講拳頭。你認為民意大哂,鄧小平認為張租約先大哂,兩邊都有理,係得英國冇。最終就促成左份聯合聲明。得你地睇唔倒個協議本身幾咁偉大。

依單野有人想特赦?港英 1977 試過,因為差佬有拳頭,而且如果集體罷工,立即天下大亂。你果十幾個人有乜影响力?

要幾多個”暴徒”先夠力? 100 ?應該都唔得。就算有拳頭的差佬幫你都冇用,因為唔夠解放軍大。

咩法治人權無罪假定之類,通通都可以係廢話。首先要認清真正的最大公因數: 錢。

砌生豬肉光明正大拉個犯上大陸入罪,倒不如綁佢上去好過。(出入境資料點做另計)

#42019/06/24, 1:07:05 凌晨
引用快速引用
上面尼班民運人士,好似有人成日都要上大陸的,咪又係乜事都冇。(當然肯定已不再反共了)
#52019/06/24, 1:15:11 凌晨
引用快速引用
事實上係年年悼念 64,馬照跑,恆指 28000。當年的憂慮到現在仍在憂慮階段,但淘寶邪骨各樣港人做得多。

150 軟着陸係必然事實,唯一只能寄望大陸變得快。

事實全球一体化趨向無國界,有錢冇人鍾意留香港。
#62019/06/24, 1:46:13 凌晨
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆