HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
[傑出黑幫] 被捕警員去年增 55 % 盧偉聰:或受貪心、性慾望及同輩影響
https://today.line.me/hk/pc/article/%E8%A2%AB%E6%8D%95%E8%AD%A6%E5%93%A1%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E5%A2%9E+55+%E3%80%80%E7%9B%A7%E5%81%89%E8%81%B0%EF%BC%9A%E6%88%96%E5%8F%97%E8%B2%AA%E5%BF%83%E3%80%81%E6%80%A7%E6%85%BE%E6%9C%9B%E5%8F%8A%E5%90%8C%E8%BC%A9%E5%BD%B1%E9%9F%BF-6z1GPB

警務處公佈 2018 年本港治安情況,今天下午先向立法會保安事務委員會匯報,傍晚再開記者會交代情況。警務處處長盧偉聰指,去年本港共發生 54,225 宗案件,較去年下跌 1,792 宗,減幅為 3.2 %,數字是自 1974年來最低。如果以每 10 萬人口計,本港去年共發生 728 宗案件,數字是自 1970 年以來最低。

期內發生的暴力案件 8,884 宗,較去年下跌 202 宗,下降 2.2 %,破案率 65.1 %,上升 0.6 個百分點。不過詐騙、扒竊、虐兒案都有上升。

另外兇殺案有 48 宗,較去年上升 24 宗,急升一倍。盧偉聰解釋,因為大埔道巴士翻側意外涉事司機,共被控 19 項誤殺罪,因此兇殺案的數字大幅上升。

盧偉聰又指去年共有 45 名現職警員因為干犯不同案件而被捕,較去年 29 人大幅上升 55 %,盧偉聰指「每一個案件啲同事干犯既成因有好多種嘅,咁可能有啲係個人理由啦,包括貪心、一啲不恰當既性慾望啊、又或者係佢同輩嘅影響,」而犯事,警務處已推出《不恰當行為介入指引》希望管理人員及早發現同事不當行為,不致干犯刑事罪行。警方亦舉辦比賽加強同事的榮譽和使命感,「唔好剩係單單視一份工作」。

對於不恰當的性慾望一說,熱血公民立法會議員鄭松泰不認同:「處長提到的不恰當的性慾望呢,果個唔係重點嚟,唔係佢出唔出軌問題,係問題係譬如安全屋係公器私用嘅問題嘛,果個唔係不恰當的性慾望的關係!」盧偉聰以「多謝你的意見」作回應。

(15:45 更正:盧偉聰稱犯事警員或受「同輩」影響,而非「同袍」)
Good1Bad1
2019/01/29, 11:23:12 晚上
引用快速引用
本貼文共有 8 個回覆
#12019/01/30, 10:37:26 上午
引用快速引用
警察唔係維護法紀既,維穩之嘛,小心影響士氣呀!
#22019/01/30, 7:35:13 晚上
引用快速引用
有咩人犯法唔係呢幾樣
#32019/01/30, 7:58:12 晚上
引用快速引用
香港公安, 質素係咁上下
#42019/01/30, 10:15:23 晚上
引用快速引用
呢個老/契弟有啲良心,以為佢會話因佔中影響添!
#52019/01/31, 2:56:21 下午
引用快速引用
可以渣波....
#62019/01/31, 3:09:06 下午
引用快速引用
公安受女人大波影響, 所以被渣波
#72019/01/31, 3:09:43 下午
引用快速引用
食屎啦黑警GAY毛,終日圍爐含撚,點會唔生到成身愛滋
#82019/01/31, 6:09:35 晚上
引用快速引用
發表文章發起投票回覆