HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
【涉未經授權】內地《鹹蛋超人》拍續集 日方指侵權告到底
https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20190117/59154020

「內地版」鹹蛋超人電影《鋼鐵飛龍之再見奧特曼》2017年上映時,被擁有鹹蛋超人版權嘅圓谷製作公司稱侵權提告,點知官司都未打完,《鋼鐵飛龍》續集《鋼鐵飛龍之奧特曼崛起》已製作完成,並安排聽日於內地上映。

《鋼鐵飛龍之奧特曼崛起》繼續由廣州藍弧動畫製作,故仔講「奧特曼」即係鹹蛋超人,揀咗一個平凡男孩做伴一齊拯救地球。去年內地製作方堅稱自己係攞正牌拍攝,反而日方就指佢哋侵權,而於日方再三警告下,內地公司一於少理繼續拍續集。

日本近日都有就「內地版」鹹蛋超人上映作報道,佢哋形容中國侵權文化已經唔係今日開始,一句話「冇侵權」就製作電影續編,一啲罪惡感都冇。圓谷方面就稱,被告方繼續製作鹹蛋超人電影及發行係侵權行為,將會採取相應法律行動。
Good0Bad1
2019/01/18, 3:00:59 下午
引用快速引用
本貼文共有 3 個回覆
鹹蛋自古以來就是中國人的,小日本侵權多年都無俾人告,而家仲惡人先告狀!

#第N次抵制日本
#12019/01/18, 3:01:16 下午
引用快速引用
嘩!唔係呀?真係咁都得?明搶?真係我講尊重版權你又信呀?笨七! 可能呢個係中國鹹蛋啦。不如自己出LV啦,話係拉丁文咪得囉。個陴子叫,你老味、話知你。
#22019/01/18, 3:01:28 下午
引用快速引用
聽過呢個故事,參考下
#32019/01/18, 3:16:38 下午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆