HKGalden吹水臺
發表文章發起投票回覆
香港人,你既夢想係咩?
香港人 你既夢想係咩?
聽完呢個問題之後我真係得啖笑
並唔係笑咩話香港人邊度有夢想可言 買到樓先講
而係笑點解大家都覺得每一個人都應該有夢想
其實暫時未有夢想 只係代表你既人生未有一個啱既目標,未有一個合適既方向,以及未有一個自己想要既定位啫, 何必要咄咄逼人答你,人地而家有咩夢想。
需知道香港人雖然日出而作,日入才有機會息,工時長到無人信,但佢地都係一群有思考既動物,佢地都會思考自己想要既野,但呢樣野唔一定係話有就有架,係要思考,係要諗架;而發問者本身就假定左回應者自己本身一定有夢想,因為「人就應該有夢想」。
我拜託啲人唔好再發問埋曬類似個啲你覺得自己有咩優點缺點啦,我唔係無,我仲未搵到咋,唔好係我答你:「我既優點係我未搵到我既缺點,而我既缺點係仲未搵到我既優點」個陣黑我面啦,我未搵到呀。
最後呀,就算我有無夢想都好,都未必要拎出黎同你地分享,唔係個個都有資格聽我講我既理想架,如果我想講自然會同你講,唔洗你多口問我呀。
利益申報:此文為農曆新年個陣既我作既
Good0Bad1
2019/01/08, 10:09:42 晚上
引用快速引用
本貼文共有 5 個回覆
麻煩大家係農曆新年個陣鞭返呢篇文上嚟
等我記得原來我都有咁大怨氣架
#12019/01/08, 10:12:35 晚上
引用快速引用
香港人答: 搵夠錢離開呢個鬼地方
#22019/01/08, 10:31:34 晚上
引用快速引用

有能力早就走左啦
#32019/01/09, 6:14:33 晚上
引用快速引用

有能力早就走左啦

果班老么搵夠啫, 我地出嚟做嘢六七年, 多數都唔夠錢. 但我覺得過多十年應該去到加拿大.

再唔係退而求其次, 去台灣, 泰國, 馬來西亞都好𩫘係香港呀
#42019/01/09, 8:53:33 晚上
引用快速引用

有能力早就走左啦

果班老么搵夠啫, 我地出嚟做嘢六七年, 多數都唔夠錢. 但我覺得過多十年應該去到加拿大.

再唔係退而求其次, 去台灣, 泰國, 馬來西亞都好𩫘係香港呀

9蛇你食少餐都移到民啦
係我呢啲星斗市民就移唔到啫
#52019/01/10, 11:13:42 晚上
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆