HKGalden財經臺
發表文章發起投票回覆
隔牆有耳:冬日美食節閉幕 「台灣豬」銷售一枝獨秀 - 李八方
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181227/20577784

2018年12月27日

隔牆有耳:冬日美食節閉幕
「台灣豬」銷售一枝獨秀 - 李八方

賣台灣黑毛豬臘腸嘅珍姐話唔知係咪受豬瘟影響,臘腸生意額較去年升20%。何頴賢攝

「喜茶」進軍香港,觸發排隊旋風,但呢股飲茶熱冇席捲冬日美食節,皆因有喺冬日節擺檔嘅攤檔話生意唔多好,唔似喜茶大排長龍,但喺內地豬瘟疫情下,唔少市民大手掃貨搶購急凍肉食。

賣台灣一囗酥嘅展商話高估咗人流同消費額,但求散貨原價12粒酥餅賣128元最終減至賣50蚊。

800家展商割價套現

噚日最後一日嘅冬日美食節,全場近800家參展商大割價套現散貨,唔少參展商掛出「要錢唔要貨」、「大劈價」等宣傳囗號搶客。賣台灣黑毛豬臘腸嘅珍姐將原來220蚊三斤臘腸減至200蚊三斤,佢話唔知係咪受豬瘟影響,臘腸生意額較去年升20%。但售賣台灣一囗酥、首次參展嘅黃先生就話高估咗人流同消費額,最後一日但求散貨,原價12粒酥餅賣128元減至賣50蚊。

茶藝飲品攤檔似乎未受惠於喜茶效應,檔主話每杯20蚊都賣唔出去,有啲滯銷;有銷售員話市民消費意欲唔高。

家住上水嘅韓太則係再度入場,因為佢早前已到美食節花費近4,000蚊,噚日再衝刺買多2,000蚊,主要買急凍牛肉粒同羊肉片等食品。

上一則
上一則
隔牆有耳:中國古代「高科技」外交部sell漢代牙刷 (李八方)
Good1Bad0
2018/12/27, 9:21:08 晚上
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
#12019/01/05, 9:43:55 晚上
引用快速引用
生化攻擊未掂,須努力
#22019/01/08, 7:06:02 早上
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆