HKGalden吹水臺
發表文章發起投票回覆
「蘋果廣告製作公司」廣告討論
嗰廣告特點:
1.每次播嘅段距唔一致(3秒、5秒、15秒又有)
2.每次廣告時段都有

依家有幾個可能:
1. 宣傳TVB新劇(機率極低)
2. 廣告係臨時sip入去(機率極低)
3. 廣告公司嘅宣傳技巧(機率低)
4. 劉德華演唱會(機率唔大)
5. 比人hack(機率唔大)
6. 有一啲特别嘅暗示,尤其係政治
7. 特務
Good2Bad2
2018/12/26, 10:11:50 晚上
引用快速引用
本貼文共有 22 個回覆
諗多咗
#12018/12/26, 10:21:15 晚上
引用快速引用
諗多咗

傾下啫
#22018/12/26, 10:27:58 晚上
引用快速引用
2019年 小心睇路
#32018/12/26, 11:39:03 晚上
引用快速引用
開頭重以為係電台自已播祝賀廣告
#42018/12/26, 11:44:38 晚上
引用快速引用
2003年及今年廣告中提及的「蘋果電影製作有限公司」和「蘋果廣告製作公司」,均由名為「周自強」的男子持有,其中「蘋果廣告製作公司」只有商業登記卻未有公司註冊紀錄,至於「蘋果電影製作有限公司」,則於2016年已告解散,按解散前的公司年報顯示,周自強當時身份為董事。

至於被網民爆出「周創發廣告公司」,應該為「周創發有限公司」,據公司註冊處資料,該公司1993年成立但於2006年解散,據該公司1997年年報,周自強與周創發共同持有公司,股份比例為4比6。

周自強又係乜水? [/size=5]
#52018/12/27, 12:27:22 凌晨
引用快速引用
香港有咩人/地方淨係睇到電視,而接受唔到其他網絡媒介嘅資訊?
#62018/12/27, 12:51:49 凌晨
引用快速引用
[經典廣告] 1997年 - McDonald's 麥當勞 (魚柳包)
「今晚大約20:33左右,翡翠台突然播出19年前麥當勞魚柳包廣告,究竟是出錯定還是特意呢,但肯定就是海底奇兵 II 將於暑期播放有關。」

https://www.youtube.com/watch?v=kT1D9SgUrsY
#72018/12/27, 1:04:45 凌晨
引用快速引用
[經典廣告] 1997年 - McDonald's 麥當勞 (魚柳包)
「今晚大約20:33左右,翡翠台突然播出19年前麥當勞魚柳包廣告,究竟是出錯定還是特意呢,但肯定就是海底奇兵 II 將於暑期播放有關。」

https://www.youtube.com/watch?v=kT1D9SgUrsY

呢單野我記得,冇記錯好似喺2016年夏天發生,但呢單起碼係麥當勞搞嘅
但今次呢單蘋果真係好怪
#82018/12/27, 12:57:31 下午
引用快速引用
依家有幾個疑點:
1. 主流媒體(如蘋果日報)冇Post過關於廣告嘅新聞,而東方日報曾經喺26日報導過,但冇幾耐就remove咗
2. 蘋果電影喺好耐之前喺電視播過個類似樣式嘅廣告,有人話係2003年播,但又冇證據可顯示,不個有唔少人話個廣告係2000年代初播過,淨係唔確定係咪2003年播
3. 究竟係邊個落廣告,TVB點解又會播
4. TVB冇透露過廣告嘅任何內容,淨係話播嘅廣告符合通訊事務管理局嘅要求
#92018/12/27, 1:54:48 下午
引用快速引用
其實成件事最解唔通既就係媒體被禁聲同TVB內部冇人出黎解畫
#102018/12/27, 2:04:28 下午
引用快速引用
秒後自動載入第2
下一頁
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆