HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
點解老豆姓任 個女姓孟?
🤔
Good0Bad0
2018/12/09, 4:08:17 下午
引用快速引用
本貼文共有 9 個回覆
她是華為創辦人任正非與第一任妻子孟軍所生的長女,隨母姓

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%9F%E6%99%9A%E8%88%9F

有錢人嘅倫理關係會比較複雜,希望有記者去做下採訪,應該都幾juicy。
#12018/12/09, 4:17:48 下午
引用快速引用
支共慣例,個個都係咁,一班兄弟姊妹仔仔女女唔同姓,唔止,連國藉都唔同。
#22018/12/09, 4:31:04 下午
引用快速引用
支共慣例,個個都係咁,一班兄弟姊妹仔仔女女唔同姓,唔止,連國藉都唔同。

唔怪得美國要查咁耐,成條family tree都唔同性
#32018/12/09, 4:43:38 下午
引用快速引用

方便亂倫?
#42018/12/09, 4:45:33 下午
引用快速引用

方便亂倫?

方便做間諜,支那五毛話任正非第一次結婚係入序,所以個女跟外家姓,但就解釋唔到第二次結婚後生第二個女都唔係姓任,一樣跟外家姓,結兩次婚入序兩次咁頂癮?
#52018/12/09, 5:25:01 下午
引用快速引用

習家都係咁
跟母姓好平常
#62018/12/09, 5:26:58 下午
引用快速引用

方便亂倫?

方便做間諜,支那五毛話任正非第一次結婚係入序,所以個女跟外家姓,但就解釋唔到第二次結婚後生第二個女都唔係姓任,一樣跟外家姓,結兩次婚入序兩次咁頂癮?

細女叫 姚安娜
#72018/12/09, 5:30:07 下午
引用快速引用

習家都係咁
跟母姓好平常

女人跟女母性,男人跟老豆性。北方人傳統?
#82018/12/09, 5:34:12 下午
引用快速引用
#92018/12/09, 5:36:46 下午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆