HKGalden時事臺
發表文章發起投票回覆
回應港人利益優先 泛民陷兩難
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181207/20563250

2018年12月07日

西環集中營:回應港人利益優先 泛民陷兩難 - 季陶

有人認為泛民只幫基層,卻忽略了本土香港人利益。

民主派在九西立法會補選落敗後,不同民主派陣營均認為要為敗選作檢討,包括如何令一班對民主派失望的年輕人肯出來投票。有專業人士指,不少民主派人士認為,當中問題在於民主派與年輕人對「港獨」、「本土」立場不同,但他認為當中更涉及對一些民生政策取態,以及意識形態分歧。

該專業人士對季陶說,九西補選後他曾問過一些在九西居住業內人士,他們大多是二十多到三十多歲,發現有一半人均說沒有投票。

他再問這些人為何不投票、為何不支持民主派?他們除了一般答案如「唔覺泛民有做嘢」、「佢哋只係識叫口號」外,還多了人說泛民只幫基層,忽略本土香港人利益,「(民主派爭取的政策)最後益晒班新移民,反而佢哋呢班土生土長,交足稅嘅人就乜都冇」,又有人以申請公屋、居屋為例,「佢哋好不滿點解新起公屋畀晒新移民上樓,單身土生土長香港人,反而排十幾廿年都冇份?」

憂歧視新移民

雖該專業人士認為,這些不滿未必是事實,但明顯已影響一班較年輕選民觀感,「佢哋唔支持港獨,所謂『本土』其實只係香港人利益優先」,但他相信在民主派眼中,這種想法是對新移民的歧視,「相信好多民主派人士一定不會接受」,民主派如何回應這港人利益優先想法及如何找到一個平衡點,既令本土新生代覺得民主派保障他們利益,又不會對基層、新移民做成歧視,才是民主派要面對最大難題。

周一、三、五刊出
季陶

上一則
上一則
聶德權:入體制須擁護基本法

下一則
下一則
蘋人誌:神交咖啡店 Vincent
Good0Bad0
2018/12/07, 8:12:13 晚上
引用快速引用
本貼文共有 4 個回覆
#12018/12/08, 12:35:40 凌晨
引用快速引用
唔該分清楚,「新移民」係指果啲一到香港就攞福利攞公屋嘅人,呢班人人見人憎,過街老鼠,係絕對要歧視佢地。點解到今日都重會有人覺得唔應該歧視新移民?
#22018/12/08, 3:37:02 下午
引用快速引用
記住,一土戈中
#32018/12/08, 3:40:07 下午
引用快速引用
唔該睇清楚,班中國新移民去香港住,回班墨西哥人去美國住,佢地都係難民。難民係要放入難民營,對難民係要用國家最少嘅資源去做人道救援,而唔係好似香港咁將一般市民享有嘅國家福利畀難民,咁難民同市民有咩分別?
#42018/12/08, 3:45:12 下午
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆