HKGalden娛樂臺
發表文章發起投票回覆
隔牆有耳:聽局長為大灣區解畫
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181207/20563183

2018年12月07日

隔牆有耳:聽局長為大灣區解畫
王宗堯寸聶德權:冇乜用 - 李八方

聶德權會後捉住王宗堯解畫。林俊謙攝

2018年就快結束,五大傳媒機構包括商台、有線電視、有線寬頻、《星島日報》同埋《英文虎報》,聯手合辦「2018十大新聞選舉」,畀巿民喺29則重要大事中,選出本港十大新聞。

現身活動嘅政制及內地事務局局長聶德權,自然好「政治正確」咁揀粵港澳大灣區啟動,但同場嘅「男神」王宗堯就借呢單新聞同明日大嶼願景,乘機寸爆政府同聶德權。

票選十大新聞

今次29則新聞中,包括「律政司司長鄭若驊為大宅多處僭建道歉」、「外國記者會安排陳浩天演講,副主席馬凱被拒續工作簽證」等,聶德權好識做揀「粵港澳大灣區啟動,特首成為建設領導小組成員」呢一則,話因為同佢工作關係範疇好有關,亦都非常重要。

「男神」王宗堯同聶德權揀埋同一則新聞,但就有完全唔同演繹,佢一上台就搞笑介紹自己係「中國香港大灣區嘅王宗堯」,仲話一定要講吓「中國香港」,笑言:「係要咁講,如果唔係會俾人DQ㗎嘛!」男神另一心水新聞,就係「施政報告倡明日大嶼願景,擬填海1700公頃造人工島」,話:「我哋用1,100億元去起一個人工島出嚟,個島會唔會漂走?會唔會去咗大灣區呢?」

可能聶德權都聽到男神對上述政策好多疑問,會後即時捉住男神解畫。男神就向八方透露,聶德權話佢知大灣區包括香港同好多城巿,「佢(聶德權)話唔係一定要搬晒所有香港人上大陸住喎!」佢聽完就回應:「我知,我有睇新聞。」覺得局長嘅解釋「冇乜用」喎。

李八方

上一則
上一則
江湖滾熱辣 (馬龍)

下一則
下一則
隔牆有耳:蛇齋餅糭升級版 建制派大手筆派車 (李八方)
Good0Bad0
2018/12/07, 1:10:44 下午
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
仲話叫D人返大灣區住喎,邊個再話搞大灣區我落重咒

諗下返到大灣區睇果D係咩醫生? 打果D係咩疫苗? 食果D係咩藥?
諗下返到大灣區畀人恰點算? 果度有d咩公安? 大灣區行嘅係咩法律? 審案果d係咩法官?
諗下返到大灣區上?係咩網?上乜登物登係咪都要翻墻?平時係咪只可以上YOUKU、土豆,用百度? 上唔到FACEBOOK用微博?
諗下返到大灣區搭咩車?安唔安全? 叫果D滴滴係咪成日臨時抬價? 甚至將人禁固、強姦?
諗下響大灣區打風落雨係咪好易水浸? 條街水浸漏電係咪好易電死人?
#12018/12/07, 3:21:27 下午
引用快速引用
#22018/12/08, 12:34:02 凌晨
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆