HKGalden學術臺
發表文章發起投票回覆
左右不分?讀多啲物理啦!

(Credits:?)

出外旅遊或身處陌生環境嘅時候,冇方向、位置感同左右不分嘅你/妳有冇試過「盪失路」,搵唔到目的地同唔知自己喺邊?睇地圖時又有冇成日分唔到上下左右、東南西北呢?嚴重嘅有時就算有自動導航系統(GPS)或者路人指點迷津都會「盪失路」… 方向感哩樣嘢某程度上係天生嘅,未必咁容易話想改善就改善到。何況左同右、前同後哩啲係相對嘅,轉個身就已經會掉轉唔同咗。但現實物理世界真係咁?其實喺現實物理學世界入面,左同右並唔係相對,反而係絕對,係可以有方法100%分辨出嚟㗎! 等小弟喺下面詳細講解吓啦!

[blue]左同右嘅對稱學 [/blue][/size=5][/b]

由細個開始,我哋就被灌輸左同右嘅「分別」,通常透過慣用手/揸筆或筷子嘅手嚟分。但由於我哋平時日常生活接觸到嘅世界左同右其實係相對嘅,好似上面好多人因為唔同原因「些牙」嗰幅圖咁,睇數字6或9時,只要掉轉方向睇就會對掉過嚟,所以單用左或者右講方向唔少時候都會出現誤會。

一般人大多數或者都會認為物理世界同肉眼睇到嘅日常生活世界一樣,左同右喺任何情況下都係相對嘅(除左政治光譜外?)。就好似叮噹漫畫入面嘅法寶進入鏡(入りこみ鏡,又叫進入鏡子)咁,鏡入面嘅世界除左左右掉轉、冇人之外,所有嘢包括物理定律全部一模一樣,冇任何分別。一直以嚟物理學家都係咁諗,由其好多科學研究都發現撇除偶然性之外,自然界似乎係左右對稱、唔偏好左或右嘅。哩個物理學叫宇稱守恆 (parity conservation)定律,可謂科學界之前一直信奉嘅金科玉律。

(圖擷取自:多啦a夢中文網 chinesedora.com)[/size=2][/b][/center]

(圖擷取自:叮噹單行本第33巻第7話《鏡中的世界》) [/size=2]

但去到上世紀中突然出現咗新發現,推翻咗哩個包括著名物理學費曼(Richard Feynman)在內,人人都以為啱嘅真理!而哩個發現背後嘅理論就係由楊振寧(Chen Ning Yang)李政道(Tsung Dao Lee)提出,佢哋亦因為哩個發現得到1957年嘅諾貝爾物理學獎。
Good4Bad0
2018/11/23, 1:30:18 凌晨
引用快速引用
本貼文共有 2 個回覆
#12018/11/29, 11:10:50 晚上
引用快速引用
留名
#22018/11/30, 12:57:29 凌晨
引用快速引用
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆