發表文章發起投票回覆
有咩牌子嘅外置硬碟( portable harddisk)比較可靠?
性價比有返咁上下?
Good0Bad0
2018/06/20, 7:42:00 晚上
引用快速引用
本貼文共有 40 個回覆
點解要中英對照
#null2018/06/21, 12:53:07 凌晨
引用快速引用
consumer嘅hdd冇一隻係可靠
用ssd好好多,又細又快又唔係好貴

真係?WD My Passport 4TB大約HKD900,同樣容量嘅SSD(Portable drive)要幾錢?

4TB就買返兩隻hdd算啦 backup兩次
ssd未去到咁平

咁就唔係「又唔係好貴」啦。

OP你諗下係想一個現成Portable drive咁買,定係Hard disk/ SSD加External hard disk case咁買。同埋你諗下用途係方便帶啲Files周圍走,定係Backup files用。例如我想買個Portable drive純粹Backup files用,於是最重要係Storage space夠大,其次係唔想咁多線要駁,抄完Data就掹走個Portable drive,Transfer speed唔太重要(因為可以過夜咁抄Data),咁即係要買2.5吋嗰種Hard disk(3.5吋個種我睇過嘅所有都要另外駁電源)。

無可否認ssd價錢同hdd比仲有一段距離,但相比起幾年前個價係冧咗好多
嚟緊新ssd轉用qlc應該又會再平
大容量當然用hdd,要快要周圍攞就ssd

其實file細到用手指都裝到 不如考慮下用cloud storage算啦
#null2018/06/21, 1:18:01 凌晨
引用快速引用
大牌子隻隻都可靠架啦
手神嘅嘢,要嚟嘅始終會嚟,唔嚟嘅俾隻黃金戰將你都唔會嚟
#null2018/06/21, 1:19:33 凌晨
引用快速引用
黃金戰將
#null2018/06/21, 1:20:41 凌晨
引用快速引用
SSD配外置盒

你真聰明
#null2018/06/22, 12:24:48 中午
引用快速引用
Seagate

#null2018/07/13, 1:39:27 凌晨
引用快速引用
SanDisk Extreme Portable SSD行動固態硬碟登場 重量僅38公克並具IP55防水防塵

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=490&t=5492079
#null2018/07/13, 3:53:46 下午
引用快速引用
黃金戰將

#null2018/07/23, 1:16:33 下午
引用快速引用
Unstoppable. Powered by Google App Engine.
#null2018/08/25, 2:54:08 凌晨
引用快速引用
秒後自動載入第4
上一頁下一頁
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆