發表文章發起投票回覆
有咩牌子嘅外置硬碟( portable harddisk)比較可靠?
性價比有返咁上下?
Good0Bad0
2018/06/20, 7:42:00 晚上
引用快速引用
本貼文共有 40 個回覆
consumer嘅hdd冇一隻係可靠
用ssd好好多,又細又快又唔係好貴

真係?WD My Passport 4TB大約HKD900,同樣容量嘅SSD(Portable drive)要幾錢?

4TB就買返兩隻hdd算啦 backup兩次
ssd未去到咁平
#null2018/06/20, 8:38:32 晚上
引用快速引用
Seagate

死雞

靠害
#null2018/06/20, 9:23:13 晚上
引用快速引用

真係?WD My Passport 4TB大約HKD900,同樣容量嘅SSD(Portable drive)要幾錢?

ssd未去到咁平

咁樣聽落SSD好貴喎
#null2018/06/20, 9:23:46 晚上
引用快速引用
Seagate

死雞

靠害

#null2018/06/20, 9:52:49 晚上
引用快速引用

ssd未去到咁平

咁就唔係「又唔係好貴」啦。

OP你諗下係想一個現成Portable drive咁買,定係Hard disk/ SSD加External hard disk case咁買。同埋你諗下用途係方便帶啲Files周圍走,定係Backup files用。例如我想買個Portable drive純粹Backup files用,於是最重要係Storage space夠大,其次係唔想咁多線要駁,抄完Data就掹走個Portable drive,Transfer speed唔太重要(因為可以過夜咁抄Data),咁即係要買2.5吋嗰種Hard disk(3.5吋個種我睇過嘅所有都要另外駁電源)。
#null2018/06/20, 11:32:28 晚上
引用快速引用
wd green
#null2018/06/20, 11:36:21 晚上
引用快速引用

ssd未去到咁平

咁就唔係「又唔係好貴」啦。

OP你諗下係想一個現成Portable drive咁買,定係Hard disk/ SSD加External hard disk case咁買。同埋你諗下用途係方便帶啲Files周圍走,定係Backup files用。例如我想買個Portable drive純粹Backup files用,於是最重要係Storage space夠大,其次係唔想咁多線要駁,抄完Data就掹走個Portable drive,Transfer speed唔太重要(因為可以過夜咁抄Data),咁即係要買2.5吋嗰種Hard disk(3.5吋個種我睇過嘅所有都要另外駁電源)。

其實主要目的係帶啲Files周圍走
畀你咁講一講提醒咗我
其實我買USB手指就夠
#null2018/06/21, 12:02:13 凌晨
引用快速引用
已經好少用到hard disk,除咗要抄vm
#null2018/06/21, 12:14:49 凌晨
引用快速引用
用緊一個WD 1TB 依家重未死...
都陪左我成十年
但就慢左好多
#null2018/06/21, 12:50:26 凌晨
引用快速引用
用緊一個WD 1TB 依家重未死...
都陪左我成十年
但就慢左好多

用MHDD check下隻HDD
#null2018/06/21, 12:52:04 凌晨
引用快速引用
秒後自動載入第3
上一頁下一頁
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆