發表文章發起投票回覆
[BL劇]大叔之愛
有冇人睇
春田炭笑死
不過我係後輩黨
Good4Bad0
2018/05/01, 4:43:28 下午
引用快速引用
本貼文共有 50 個回覆
不過睇到PTT啲反應大多數人對結局都唔太收貨 我覺得還好,可能我要求低

中間救呀婆個段好老土
同埋其實黃真係可以再拍好啲,點會咁多人問春田係咪諗清楚結婚 佢都仲要去到同部長kiss先知自己鍾意邊個...
#null2018/06/03, 2:38:45 下午
引用快速引用
雖然唔識聽,但忍唔睇咗朝日線上,我覺得個尾好甜

最尾咁早cut 遲一秒都得姐

咪係 仲要嘴咁短 不過個尾寫得幾好,春田終於識主動了

廢田 搞到牧咁慘
#null2018/06/03, 5:52:04 下午
引用快速引用
終於睇左

結局真係有啲平淡,可能真係太意料之內
#null2018/06/04, 10:12:27 晚上
引用快速引用
其實最尾嗰集都可以勉強解釋到牧同春田嘅行為好似同前嗰六集有出入嘅。牧就因為對自己太無信心,而且真心覺得春田應該同女人結婚先幸福,所以最後嗰集前半部份放棄春田,但內心一直唔好受,係多得千珠同主任嘅助攻先對春田上返心。春田好似渣得好突然,但其實都有原因,第六集表明自己係會努力改變,不過牧都係一走了之,完全頹曬,既然都唔要自己,咁咪勉勉強強同部長結婚,多得主任點醒牧其實一直對佢有感情,再加上部長嘅讓愛,春田先知自己最在意嘅都係牧唔想同佢分開,所以最後喺橋終於向牧告白。其實可能真係編劇寫得唔夠好 但我明佢係想帶出春田嘅自覺,好老實,通常一個人俾人飛咗,都無咁快可以振作而且又極速咁意識到自己要爭取返愛人返嚟,加上春田個人本身都係勁遲鈍嘅人嚟,一年時間其實合理,都一定要有一個長時間,慢慢滲出嚟對愛人嘅深刻感受,春田先意識到牧喺自己心目中嘅重要性,所以喺橋嘅告白先嚟得鏗鏘有力,將牧喺呢段感情嘅不安一掃而空。個劇情係合理嘅,如果穿插多啲春田嘅覺悟應該唔會俾牧春/春牧派鬧得咁甘
至於見到有啲人話點解最尾春田都係推開牧嘅kiss,我覺得佢對會被 反應唔嚟啫 明明係一臉嬌羞樣,邊係抗拒呀 我解讀係咁覺得 都有反攻kiss啦
真係不得不提,林遣都嘅好演技,不論一直以嚟對春田嘅細膩感情,分手嘅心痛,最尾嗰集喜極而泣嘅神情都做得好好,令我覺得佢係咪深櫃嚟 田中圭都唔錯 但佢好似無接到咩好戲 最新嗰套係不倫,同人上床嘅爛劇情 佢間事務所可唔可以幫佢接啲好嘅戲呀屌
#null2018/06/04, 11:30:25 晚上
引用快速引用
其實最尾嗰集都可以勉強解釋到牧同春田嘅行為好似同前嗰六集有出入嘅。牧就因為對自己太無信心,而且真心覺得春田應該同女人結婚先幸福,所以最後嗰集前半部份放棄春田,但內心一直唔好受,係多得千珠同主任嘅助攻先對春田上返心。春田好似渣得好突然,但其實都有原因,第六集表明自己係會努力改變,不過牧都係一走了之,完全頹曬,既然都唔要自己,咁咪勉勉強強同部長結婚,多得主任點醒牧其實一直對佢有感情,再加上部長嘅讓愛,春田先知自己最在意嘅都係牧唔想同佢分開,所以最後喺橋終於向牧告白。其實可能真係編劇寫得唔夠好 但我明佢係想帶出春田嘅自覺,好老實,通常一個人俾人飛咗,都無咁快可以振作而且又極速咁意識到自己要爭取返愛人返嚟,加上春田個人本身都係勁遲鈍嘅人嚟,一年時間其實合理,都一定要有一個長時間,慢慢滲出嚟對愛人嘅深刻感受,春田先意識到牧喺自己心目中嘅重要性,所以喺橋嘅告白先嚟得鏗鏘有力,將牧喺呢段感情嘅不安一掃而空。個劇情係合理嘅,如果穿插多啲春田嘅覺悟應該唔會俾牧春/春牧派鬧得咁甘
至於見到有啲人話點解最尾春田都係推開牧嘅kiss,我覺得佢對會被 反應唔嚟啫 明明係一臉嬌羞樣,邊係抗拒呀 我解讀係咁覺得 都有反攻kiss啦
真係不得不提,林遣都嘅好演技,不論一直以嚟對春田嘅細膩感情,分手嘅心痛,最尾嗰集喜極而泣嘅神情都做得好好,令我覺得佢係咪深櫃嚟 田中圭都唔錯 但佢好似無接到咩好戲 最新嗰套係不倫,同人上床嘅爛劇情 佢間事務所可唔可以幫佢接啲好嘅戲呀屌
#null2018/06/04, 11:30:36 晚上
引用快速引用
覆咗兩次嘅屌
#null2018/06/04, 11:31:25 晚上
引用快速引用
覆咗兩次嘅屌

#null2018/06/04, 11:42:31 晚上
引用快速引用
成班助攻好正
臨尾起橋個段,我完全係老懷安慰feel
#null2018/06/04, 11:44:31 晚上
引用快速引用