HKGalden學術臺
發表文章發起投票
[理性][耶教研究]耶教究竟信乜Q?(高登牧師同大主教請進)
我在高登與膠登日子不多,卻見群眾反耶之民情甚為澎湃,然而身為宗教研究JJ,儘管我深知香港耶教(尤其基督新教)之錯謬所在,我認為耶教作為一個系統性的宗教信仰,絕不可能完全毫無理據。鑒於市面上的基督宗教(尤其基督新教)學術水平不高,一般耶教信徒之表達能力不足,單從街邊那些恐嚇你「你唔知耶穌就要死」的基督新教靈恩派福音推銷員口中,你根本不可能對這個佔香港人口起碼5%的主要宗教掌握基本的認知。

有見及此,我有意在此展開一個基督宗教信仰討論平台,特別希望高登牧師與大主教或其他基督新教或天主教之巴打絲打,以及其他反耶人士,可以在此交流大家對基督宗教信仰之理性認知。

研究佛教的難度在於名障,研究基督宗教的難度則在於零碎。天主教神學和信仰相對地還比較有系統,但基督新教就很混亂,而且缺乏組織。要在天主教、基督新教和東正教當中再抽出基督宗教之基本信仰系統,就更困難。為了方便入手,我想了很久,或許可以由基督宗教的「上帝觀」切入。

與我相熟的一位老神父曾對我說,基督宗教雖然門派很多,但絕大部分都一定承認起碼兩個信仰核心:三位一體的上帝和基督死而復活。三位一體的上帝觀卻正是基督宗教最奇怪的一個主張。一方面,上帝只有一個,另一方面,上帝卻又有三個位格:聖父、聖子、聖靈/聖神。這種又一又多的概念應當如何理解?

我將在此引用三篇文章解釋三位一體之學說,分別由歷史、比較宗教學與哲學三路解說三位一體論。及後,我希望各位可以加入討論。
Good0Bad0
2013/06/19, 8:06:57 早上
本貼文共有 25 個回覆
此貼文已鎖,將不接受回覆
有無哲學JJ可以幫手解釋下Andrew大大既文章內容?去到「XII.相信一個無法證明是否存在的上帝,是否荒謬?」依一條我就唔明啦

他的說法是否沒有宗教經驗就不能信基督宗教? 但這樣豈不是說「宗教經驗」「驗證」了上帝的存在?

佢既意思係你唔可以用客觀事實既科學把尺黎量度出於主觀感覺既信仰
#112013/06/19, 8:40:06 早上
引用快速引用
留明慢慢睇
#122013/06/19, 8:55:16 早上
引用快速引用
我就未睇哂既,但你引用耶證既文章?

我就無話耶證有咩問題,但耶證代表唔到基督新教
#132013/06/19, 8:57:26 早上
引用快速引用
有無哲學JJ可以幫手解釋下Andrew大大既文章內容?去到「XII.相信一個無法證明是否存在的上帝,是否荒謬?」依一條我就唔明啦

他的說法是否沒有宗教經驗就不能信基督宗教? 但這樣豈不是說「宗教經驗」「驗證」了上帝的存在?

我會解讀為基督徒可以藉著上帝而來的宗教經驗而行善,但唔係一

宗教經驗驗證上帝既存在,係好唔科學,亦都唔係證據

我認為信仰係唔需要證明
#142013/06/19, 9:08:07 上午
引用快速引用
#152013/06/19, 9:14:38 上午
引用快速引用
又或者各位耶教既巴打絲打係咪認同依三篇文既講法?定係你地對三位一體另有解釋?

如果依聖經黎睇,我會認為耶穌只係先知
我係唔同意三位一體論既

BTW:我係佛教徒
#162013/06/19, 9:28:27 上午
引用快速引用
又或者各位耶教既巴打絲打係咪認同依三篇文既講法?定係你地對三位一體另有解釋?

我係唔同意三位一體論既

作為非主流耶撚,我認為耶穌係一個同時有人性與神性既獨特存在
咁樣理解既話,就唔需要用有問題既三位論去為耶教既一神信仰自圓其說
舉例:冇人會用人或神去定天使既位階,天使就係天使
同理,耶穌就係耶穌,冇需要因為一神信仰講咩父係神,子係神,靈係神,三者係一神
而我唔可以認同耶穌係人類先知係因為教義上,耶穌係神既獨生
#172013/06/19, 10:56:58 上午
引用快速引用

我係唔同意三位一體論既

咁樣理解既話,就唔需要用有問題既三位論去為耶教既一神信仰自圓其說
同理,耶穌就係耶穌,冇需要因為一神信仰講咩父係神,子係神,靈係神,三者係一神

但我無記錯既話,耶穌無講過自己係神WO
#182013/06/19, 10:58:25 上午
引用快速引用

我係唔同意三位一體論既

耶穌冇講過,只係一直叫自己做子
係班三一論友死話耶穌係神
#192013/06/19, 11:03:20 上午
引用快速引用

我係唔同意三位一體論既

耶穌冇講過,只係一直叫自己做子
係班三一論友死話耶穌係神

其實而家既基督教同以前既猶太教都差唔太遠,猶太教差唔多擺摩西擺到上神台,但人地唔敢咁出面
而基督教出哂面咁解JA

每一個宗派,當然當自己祖師係神
#202013/06/19, 11:13:26 上午
引用快速引用
秒後自動載入第3
上一頁下一頁
發表文章發起投票