發表文章發起投票回覆
[膠登](粵語配音post)焗住搵我做開荒牛
本區設於動漫台,以討論於香港免費電視台播放之粵語配音動畫(及其週邊、原作 etc)為主
討論劇集/綜藝節目/吹水為副
Good16Bad1
2016/12/13, 6:44:48 晚上
引用快速引用
本貼文共有 571 個回覆
99台開返齊木重溫
#null2018/03/24, 1:58:23 下午
引用快速引用
99台開返齊木重溫

睇嚟代理對齊木良鴻真人電影好有信心喎
#null2018/03/27, 4:52:16 下午
引用快速引用
追番活動

心愛的小泉
呢套動畫係我第一套喺一日之內睇晒所有集數 唔加快速度(堅持1.0倍速) 唔飛op ed 唔睇下停下嘅動畫
佢既係提供拉麵知識嘅美食番 亦係介紹日本各地拉麵店嘅廣告番 絕對吸引到觀眾去食麵
至於點解叫心愛的小泉? 因為鍾意小泉大澤悠保登心愛(即係 佐倉綾音)配音 而且大澤悠喺第十集品嚐"心愛朱古力拉麵" 加上大澤悠嘅堂姐絢音綾音發音一樣(日語) 由此可見動畫方(或者係原作者)充滿惡意
心愛的小泉B站版有日清拉王(中國版)嘅特製廣告 有小泉嘅宣傳 對日清拉王嘅銷情點都有幫助

慢開始
呢套動畫嘅格數夠多 勝在動畫夠順暢 而且作畫崩壞唔多 係良心動畫
至於內容 其實係女主角適應新學校校園生活兼跨越心理障礙嘅過程
百合味濃厚之餘有少少病態 主因就係十倉榮依子呢個萬人迷
呢套動畫都有聲優梗 千石冠嘅配音 外形及性格都同龍女僕康娜卡姆依一樣

露營
原本以為係潛水單車登山嘅小小延續 點知係美食番
花守由美里配音嘅各務原撫子 感覺同不幸運花小泉杏 普莉花茶莉普有啲唔同(同樣由花守擔正嘅偽島風就冇睇)
我覺得人設質素係潛水 單車之上 登山之下 志摩凜嘅糰子頭肯定係賣點
唯一弊處(算係雞蛋裏挑骨頭)就係旁白時不時亂入 同其他角色嘅互動有啲突兀(唔自然) 資訊性內容交番畀志摩凜等人講好啲(參考心愛的小泉入面嘅小泉)
#null2018/03/28, 11:25:02 晚上
引用快速引用
#null2018/03/30, 8:20:36 晚上
引用快速引用
南極呢
#null2018/03/31, 12:18:21 凌晨
引用快速引用
#null2018/04/06, 6:08:55 晚上
引用快速引用
南極呢

講南極嘅話 資料唔夠詳盡
講成長嘅話 管樂團做得更好