發表文章發起投票回覆
今日係膠登內務制度最黑暗一日
http://m.hkgalden.com/view/358014/page/1
[內務 - 封鎖公投] 會員 薛丁格(4750)使用殘體字,涉嫌影響其他使用者討論意欲。

上述公投以一票之差 最終結果為反對封鎖
換言之 會員4750僅需承受21小時封鎖刑罰 而且不留案底
同一時間 會員日行一膠亦因一字殘體被訴諸公投 最終結果卻為重判
比較兩者 不禁令人懷疑 部分膠登會員有包庇之嫌

更甚 觀乎案情 會員薜丁格行為實屬挑戰膠登會員
該會員於日行一膠之公投 以殘體字「和議封鎖」
並挑戰會員對其「掟石」
及後更於自己之封鎖公投 重覆上述行為
實在比日行一膠所涉罪行更為嚴重

內務制度為本討論區基石
公投寄望會員眾智 (collective intelligence)
會員於投票時參考被告過往事蹟 實在無可厚非
然而 薜丁格絕不應該藉名望獲特權 甚至脫離法律制裁
否則 眾智將成眾志

根據公投法
針對同一時件所發起之第二次(或更多)公投 即為後續公投 應由內務長或管理員發起
本人建議內務長發起第二次公投 重新進行判決 並得出適當刑期

同時 內務長亦應考慮參考薜丁格公投 運用修刑權
對日行一膠一案一視同仁 或盡量減刑
法律面前 不單人人平等 亦應包括老鼠或狗隻

[right]膠登討論區前內務長
Metalist[/right]
Good18Bad30
2016/07/06, 6:50:13 晚上
引用快速引用
本貼文共有 465 個回覆
輸打贏要 , 同留歐啲撚屌有咩分別 ?
結果真係薛丁格得直 , 我又唔覺有咩咁黑暗 , 你自己黑暗飽佢 , 唔好拖全登落水

活在漆黑之中 感受不到暗
#null2016/07/06, 7:42:53 晚上
引用快速引用
當初你話信膠登仔理性

爭一票啫
嗰樣野主要係講66.6%線
有特權脫罪係仆街 但係制度上較難避免
但係最需要避免係聚眾掟死人

生安白造我有特權
哇 我坐左10幾個鐘
又無出po 叫投反對

做同樣嘅野 有唔同後果 咪特權 客觀事實
至於係你問題定膠登仔問題
目前我話係膠登仔問題
如果你小圈子號召人保你 咪你結黨營私
明未

友人見我有難 拔刀相助有問題?

如果你個友人喺日行一膠嗰度投贊成 喺你度投反對
佢有問題

但係
我講緊嘅唔係逐個人
係膠登會員嘅collective intelligence
造成你無啦啦有特權

你係被動嫁咋 同情你

親疏有別係人之常情
你要人人做聖人大公無私?
傻的嗎?

習非成是
#null2016/07/06, 7:43:08 晚上
引用快速引用
結果真係薛丁格得直 , 我又唔覺有咩咁黑暗 , 你自己黑暗飽佢 , 唔好拖全登落水

脫歐公投冇話可以有第二公投
但係膠登公投有

而且雙重標準係客觀事實
而唔係留歐派鳩吹啲咩選民被蒙騙

膠登同一案件都無得告兩次啦
#null2016/07/06, 7:43:59 晚上
引用快速引用
我覺得你要相信D人係有原因
#null2016/07/06, 7:44:02 晚上
引用快速引用
當初你話信膠登仔理性

爭一票啫
嗰樣野主要係講66.6%線
有特權脫罪係仆街 但係制度上較難避免
但係最需要避免係聚眾掟死人

同人唔同命 你覺得只係爭一票嘅問題

都話 制度只需要避免聚眾掟死人
聚眾脫罪 係口誅筆伐

太偏向怕掟死人 再衍生出其他問題你睇唔到定視而不見
好似今朝個隻老一輩打殘體 第一頁回覆竟然係冇人屌佢 之後見到都廢事上
開口埋口話支持繁體 但係某啲會員做就冇問題
你親生仔有病好耐 你自己望下啦

講真 老一輩打殘體 我會心諗算數喎
咁佢真係唔識嘛

問題係薜丁格係挑戰囉
至於有病嘅 係人多過制度
但係鞭屍黨公投掟唔死 我都一早知啦
有66.6%算意料之外添
咁冇辦法嫁喎 一係授予內務長權火力 引用公投案例直bam
咁樣加權你點睇吖?

算數?廢老就大晒?唔識打就學唔你包容囉
你自己都咁易雙重標準 咁唔怪得人地會你口中嘅包庇
點樣真正可以fix到唔敢定斷 但加肉腸權火力感覺治標唔治本
到時肉腸同會員間權力唔平衡又更加對立
同埋唔見到解決到包庇情況
到時fd底嘅去選而做到 情況咪更加惡劣

可能你嘅準則係「用殘體字」
不過我嘅準則係「突登用殘體字」
咁我都係睇案情 唔關個會員事
所以出面husky嗰個我反對
#null2016/07/06, 7:44:08 晚上
引用快速引用
做乜14年嘅post都鞭返上嚟
#null2016/07/06, 7:45:21 晚上
引用快速引用
膠登董建華
#null2016/07/06, 7:45:22 晚上
引用快速引用
做乜14年嘅post都鞭返上嚟

嘩, 竟然係新post
#null2016/07/06, 7:45:45 晚上
引用快速引用

脫歐公投冇話可以有第二公投
但係膠登公投有

而且雙重標準係客觀事實
而唔係留歐派鳩吹啲咩選民被蒙騙

膠登同一案件都無得告兩次啦

其實有...
如果內務長判兩次 即係直接修刑
內務長->會員 係上訴(公投修刑)
會員->內務長 係聯合修刑權
會員->會員 係後續公投

#null2016/07/06, 7:45:54 晚上
引用快速引用
各位不如停一停 等佢兩個打飽先
#null2016/07/06, 7:45:55 晚上
引用快速引用
秒後自動載入第10
上一頁下一頁
發表文章發起投票回覆
請先登入以發表回覆