發表文章發起投票回覆
今日係膠登內務制度最黑暗一日
http://m.hkgalden.com/view/358014/page/1
[內務 - 封鎖公投] 會員 薛丁格(4750)使用殘體字,涉嫌影響其他使用者討論意欲。

上述公投以一票之差 最終結果為反對封鎖
換言之 會員4750僅需承受21小時封鎖刑罰 而且不留案底
同一時間 會員日行一膠亦因一字殘體被訴諸公投 最終結果卻為重判
比較兩者 不禁令人懷疑 部分膠登會員有包庇之嫌

更甚 觀乎案情 會員薜丁格行為實屬挑戰膠登會員
該會員於日行一膠之公投 以殘體字「和議封鎖」
並挑戰會員對其「掟石」
及後更於自己之封鎖公投 重覆上述行為
實在比日行一膠所涉罪行更為嚴重

內務制度為本討論區基石
公投寄望會員眾智 (collective intelligence)
會員於投票時參考被告過往事蹟 實在無可厚非
然而 薜丁格絕不應該藉名望獲特權 甚至脫離法律制裁
否則 眾智將成眾志

根據公投法
針對同一時件所發起之第二次(或更多)公投 即為後續公投 應由內務長或管理員發起
本人建議內務長發起第二次公投 重新進行判決 並得出適當刑期

同時 內務長亦應考慮參考薜丁格公投 運用修刑權
對日行一膠一案一視同仁 或盡量減刑
法律面前 不單人人平等 亦應包括老鼠或狗隻

[right]膠登討論區前內務長
Metalist[/right]
Good18Bad30
2016/07/06, 6:50:13 晚上
引用快速引用
本貼文共有 465 個回覆
如果昨天入獄的我
無事的係日行一膠
你會點
#null2016/07/07, 12:26:03 凌晨
引用快速引用
如果昨天入獄的
無事的係日行一膠
你會點
#null2016/07/07, 12:26:43 凌晨
引用快速引用
如果昨天入獄的係我
無事的係日行一膠
你會點

會錫錫你
#null2016/07/07, 12:27:49 凌晨
引用快速引用
冇程度上 一個invalid嘅公投 同一個廢post冇分別
除非你可以阻止佢用公投format開post (整條偽造公投罪 )
否則 源頭堵裁截係冇乜用

你咁講已經假設左有人搗亂

咁唔係喎 我想開公投 點知俾人ban左
實嬲嬲 咪自己開 到時多人贊成就攞民意撻你條肉腸

咁就要睇肉腸點演繹啦 就算民主都要跟法律 唔跟公投格式 肉腸可以唔理 亦都庶權屌佢 因為人地做錯在先

唔明你點解要咁擔心 真係驚既咪強調下 無效公投唔會理會 甚至會叫ice刪post囉

我係唔想製造無謂嘅壓力畀肉腸啫

所謂壓力係肉腸自己做成 你覺得上次既大炮同61寶邊個做野多d 人人都會話61寶 但點解反而61寶俾人屌得最多

根本就係佢地自己既處事方式問題 你真係有政治智慧既 有d會令人敏感既野一定唔會做 壓力自然少好多 但絕對唔會係零
#null2016/07/07, 12:27:52 凌晨
引用快速引用
雙重標準的可能不只是會員
也可能包括了前內務長
#null2016/07/07, 12:27:54 凌晨
引用快速引用
雙重標準的可能不只是會員
也可能包括了前內務長

係嫁 所以咪要降低肉腸俾人掟既標準 由九成降低d

人就一定有感情 會有唔同既標準 而制度就一定無可能十全十美
#null2016/07/07, 12:30:19 凌晨
引用快速引用
柯生講左met狗無辦法證實會員投票動機。。
就想用d似是而非既垃圾term蒙混過去。。
乜撚野宏觀微觀。。
搬撚埋d學術term上黎真係笑閪死人咩。。
半桶水學人玩象牙。。
你邊間學店嫁?
好撚想知
#null2016/07/07, 2:51:17 凌晨
引用快速引用
上膠登咁認真做咩
#null2016/07/07, 7:42:20 早上
引用快速引用
kln早話有問題,你地全部當佢真心就唔理佢
#null2016/07/07, 7:43:50 早上
引用快速引用
喺雙重標咁又點